Miskolci Egyetem

ALUMNI

Események

Hírmorzsák

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál - meip.x5.hu

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál – meip.x5.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A motivációs levél

2014. Február 12. Megosztás:

A motivációs levél
One step című rovatunkban főként az egyetemi éveket követő periódusra igyekszünk olyan hasznos és érdekes információkat szolgáltatni, amelyek segítségetekre lehetnek a munkavállalás világában. Jelen számunkban a hatásos motivációs levél fontosságát hangsúlyozzuk, (és persze az összeállításához is adunk néhány hasznos tippet), valamint szeretnénk rávilágítani a külföldi tanulmányutak hasznosságára!

Motiválj, mert motiváltak!
Nyílván azért írunk meg egy ilyen levelet, mert be szeretnénk kerülni valahová, el szeretnénk érni vele valamit. Ha sikerült megmozdítani bennünk az érdeklődés és az akarás érzését, akkor ezt igyekezzünk visszatükrözni, például kísérőlevelünkön keresztül!

Kísérőlevél?  Az meg mi?
A motivációs levél, mely kíséri önéletrajzunkat. Fontos, hogy ne az életrajz egy az egybeni átültetése legyen, hiszen a motivációs levél remek lehetőség arra, hogy a személyiségünkből is átadjunk valamit. És, mint ismeretes: a tudás és a szorgalom mellett az egészséges személyiség is fontos tényező a munkavállalás világában. 

Miért van erre szükség?
Egy állásjelentkezéshez manapság elengedhetetlen kellék, de pályázatok írásánál is kellő fontossággal bír. Személyiségünk, céljaink, eredményeink mutatójaként is szolgál, valamint rávilágít arra, hogy miért is olyan fontos számunkra elérni a kívánt célt. Feltüntethetjük, kiemelhetjük a mellettünk szóló érvéket, hangsúlyozhatjuk erősségeinket, tehát lehetőségünk nyílik arra, hogy a személyiségünk is eljusson a munkaadóig. 

Lépésről lépésre

  • Legfeljebb egy oldalban, négy vagy öt bekezdésre tagoljuk benne a közölni kívánt információkat!
  • A fejlécben tüntessük fel adatainkat! (név, lakcím, telefon, e-mail)
  • Indokoljuk meg, hogy miért is született a szöveg! (Miért jelentkezel? Miért szeretnéd ezt az állást?)
  • Soroljuk fel eddigi tapasztalatainkat, eredményeinket, mindent, ami célkitűzésünkkel kapcsolatos lehet! (Pl.: nyelvtudás, versenyeredmények stb.)
  • Jellemezzük magunkat, személyiségünket, pozitív tulajdonságainkra helyezve a hangsúlyt! (P.: talpraesett, kommunikatív, megbízható stb. És persze nagyon fontos hangsúlyozni a csapatban való aktív együttműködést képességét is.)

Fontos:

  • A személyesebb hangvétel! A száraz, tárgyi adatokat hagyjuk meg az önéletrajzunkba, itt megengedhetjük a kicsivel oldottabb hangnemet.
  • Ügyeljünk az úgynevezett extra értékek megjelenítésére! Ne ismételjük az önéletrajzban elmondottakat!
  • A közhelyek helyett valós példákkal bővítsük írásunkat!

Nagy utazás

Motivációs levélre szükségünk lehet bizonyos pályázatok megírása során is. Például az egyetemünkön is nagy népszerűségnek örvendő Erasmus program keretein belül. Ebben a félévben is számos diáktársunk próbál szerencsét túl az Óperencián. Miért is jó dolog – és persze nagyon hasznos - belevágni egy külföldi útba? Erről kérdeztük azokat a hallgatókat, akik már megtették az első lépéseiket, és a világ különböző pontjain megkezdve félévüket adtak nekünk választ.

„A legnagyobb előny természetesen az idegennyelv-tanulás, sokkal többet ér az, hogy itt a hétköznapi beszédet is németül hallom, mint otthon bármilyen óra. Persze az sem mellékes, hogy megismerjük az itteni embereket és iskolarendszert.”
Burkus Anna 

„Ez alatt az 1 hónap alatt a számomra legrokonszenvesebb dolog talán az a rengeteg, különböző nációból érkező hallgató volt, akikkel az egyetemi előadásokon találkozhattam. Azok az akcentusok! Valami fantasztikus! Ennyi embert megismerni, ennyi féle helyről, nagyon izgalmas dolog!
Molnár Viktória

A jövő kifürkészhetetlen, ám valamilyen szinten mégis irányítható, mi pedig számos fontos tapasztalattal lehetünk gazdagabbak, egy-egy ilyen utazás során. Felbecsülhetetlen kapcsolatok, életre szóló élmények, és a kellő szakértelem, nyelvismeret, valamint a rengeteg új barátság mind-mind a külföldi tanulás mellett szólnak. Az otthontól elszakadva, függetlenül a szülőktől és a megszokott háttértől megismerhetjük valódi személyiségünket, erősíthetünk azon. Önmagunk megismerésén túl, készségeink fejlesztését is egyértelműen elősegíti a megszokott környezetünktől elszakadva megélt idő.

Ha kedvet kaptatok szerencsét próbálni, és nyitottak vagytok a nagy kalandra, akkor figyeljétek pályázatok című rovatunkat, ahol minden alkalommal összeszedjük Nektek, az aktuális külföldi tanulással kapcsolatos lehetőségeket!

Kerekes Bernadett

Forrás: MEgazin I. évf. 1. szám, 2013. november

Kapcsolódó cikkek