Miskolci Egyetem

ALUMNI

Események

Hírmorzsák

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál - meip.x5.hu

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál – meip.x5.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Tanulj meg tanulni!

2014. Február 12. Megosztás:

Tanulj meg tanulni!
„Minél többet tanulok, annál inkább rájövök, milyen keveset tudok.” Ismerős a bölcs Arisztotelész ősrégi mondása? Bizony, ez valahogy hasonlóan működik ma is. Aktuális számunkban abban próbálunk segíteni, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb tanulási technikákat, amit aztán a jövőben sikeresen alkalmazhattok is!

Jó ha tudod!
- Átlagosan 40-50 perc koncentrált tanulás után, 5-10 perc egészségügyi pihenő ajánlott!
- A pihenés nem időpazarlás, hanem egy hosszabbtávú befektetés a sikeres eredmény érdekében!
- A szervezeted a saját maga módján fog automatikusan kikapcsolni, ha szüksége lesz rá (bambulás, elbóbiskolás stb.)
- A túlterheltség legsűrűbben előforduló jelei: hányinger a vizsgát megelőzően, érdektelenség, szorongás, fejfájás.

Érdekes, hogy írásunk mennyi mindet elárulhat rólunk. A tanulással, érdeklődésünkkel kapcsolatosan is.

A humán beállítottságúak írásának ismérvei
- Jobbra dőlő vonalak, girlandos, hurkos, kerekded formák
- Kicsi jobb margó (a többi margó változó)
- Felfele irányuló végvonalak
- Kezdő- és végvonal összekötése általában hiányzik

A reál beállítottságúak írásának jellemzői
- Álló vagy balra dőlő vonalak
- Nagyobb jobb margó
- Szabályosság, rendezettség, egyenletes alapvonalak
- Határozott, letört végvonalak

Íme, 5 hatásos tipp a sikeres tanuláshoz!
5.  Stressz stop!  Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a halk, nem túl gyors tempójú zenék nem pusztán idegrendszerünkre fejtik ki jótákony hatásukat, de még a koncentrációt is javítják! A neten szép számmal találsz kifejezetten vizsgaidőszakra összeállított mixeket!

4. Gazdálkodj okosan! Fontos a jó időbeosztás, hiszen a rengeteg új információ túlterheli az agyadat. Kell az idő, hogy megeméssze, szelektálja és feldolgozza az újonnan megszerzett információkat.

3. A tudatos étkezés csodákra képes. Nem csak az új ismeretek emésztésére, hanem a bevitt ételekre is célszerű odafigyelni: a B-vitamin az idegrendszere van jó hatással, az E-vitamin pedig segít a koncentrációban, ráadásul a stressztől is megszabadít, tehát a csoki mellett érdemes beiktatni egy kis zöldséget is az értendünkbe. (A brokkoli, a spárga, a káposzta és a spenót kifejezetten előnyösek, akár leves formájában is.) Elmaradhatatlan a reggeli, hiszen a korai órákban a legaktívabb az agyunk és ezt megturbózva egy kis fehérjebevitellel csúcsteljesítményt érhetünk el!

2. A mozgás, a séta, egy adott helyzet változtatása mindig jól jön akár a vérkeringés szempontjából, akár azért, mert kizökkensz a feszített tempóból, így nem végződik bambulással a tanulás.

1. Alvás. Ha jól osztod be az idődet, és nem esel az „egyetlen éjszaka alatt megváltom a világot” típusú hibába, akkor egy alvással töltött éjszaka valóban képes minden aznap szerzett információt az agyadban úgy elraktározni, hogy másnap a kellő pihenést követően sikeresen tudd hasznosítani őket!


Tanulj másképp!
Ha az eddigi tanulási módszereid nem váltak be teljesen, most megismerkedhetsz két érdekes stratégiával, amik az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek:

1. A villámolvasás (speed reading) technikája:
Állítólag ez a módszer lehetővé teszi, hogy ugyanannyi idő alatt háromszor annyi anyagon rágd át magad, mint általában. A séma a következő: „fotóolvasás" nevű lépés által olyan különleges, jobb agyféltekés olvasási élménnyel gazdagodsz, amely lehetővé teszi, hogy az agyad szinte lefényképezze az olvasni kívánt szöveget a következő öt lépésben:
1. Felkészülés 
Először is meghatározod a célodat. Ha előre tisztázod, hogy milyen információk kigyűjtésére van szükséged, fogékonnyá teszed az agyad az új ismeretekre az olvasás megkezdése előtt. Ezután egy koncentráltabb állapotban az agyad lehetővé teszi, hogy a jobb féltekéje is aktiválódjon.
2. Előzetes áttekintés 
A hagyományos olvasás során a részletektől haladunk az egész felé. Itt jön ennek a módszernek a lényege, ugyanis a villámolvasásnál ez fordítva történik. Elsőként a részleteket megvizsgálva szelektáljuk, hogy mit olvasunk el.
3. Fotóolvasás
Elvileg egy különleges szemállásra van szükségünk a sikeres kivitelezéshez. (Bővebb kiegészítő információért a lenti sorokban ajánlunk nektek pár könyvet a módszerrel kapcsolatban.) Tudatos elménk ebből, a szinte fotózással egyenértékű technikából semmit sem képes felfogni, a tudatalattink azonban lényegesen nagyobb mennyiségű információ befogadására képes így.
4. Aktiválás 
Meghatározott lépésekkel hozzáférünk a tudattalanban lévő tudáshoz. Átfutjuk a szöveget még egyszer, és a számunkra fontos területeken időzünk csak el. Ha eddig hatásosan végeztük a technikát, akkor itt már agyunk tudatalattija automatikusan kiszűri a lényeges információkat.
5. Sebesolvasás
A kulcsszó itt a változó sebesség, és az, hogy nem állunk meg értelmezni egy részt. Ez a hagyományos olvasáshoz leginkább hasonló fázisa a rendszernek. A könyvet az elejétől a végéig átolvassuk, de nem állunk meg elemezgetni, hiszen már szükségtelen.

Ha a kutatásoknak hinni lehet, a módszer gyakorlásával sokkal kevesebb időt vesz igénybe a szükséges ismeretek elsajátítása.

2. Gondolat térkép (Mind map)
Ez a módszer az asszociációkra épülő tanulást részesíti előnyben. A legtöbben ugyanis valamihez kötjük a megtanulandó anyagot, az új részeket így meglévő ismereteink közé illesztve.

A módszer lényege a következő:
A verbális ismeretek képi megjelenítése egyszerre mozgósítja mindkét agyféltekét. Az új ismeretekből kiemeljük a lényeget, csoportosítsuk, és térben elhelyezzük azt.
Tehát vizuális elemekkel rajzold meg az megtanulandó anyag térképét, így kiszűröd a fontos információkat, és csak arra koncentrálsz, ami lényeges.

   1. A gondolattérkép tárgya központi helyen van, így könnyen felidézhetjük a tanulás során
   2. A fő témák a központból ágaznak ki, ehhez kötünk majd minden altémát
   3. Az ágak csomópontokba, majd a központba kapcsolódó szerkezetet formálnak

 

Könyvtippek a számodora legmegfelelőbb tanulási módszer elsajátításához:
- Paul R. Scheele: Házi villámolvasás-tanfolyam kézikönyve
-  Gyarmathy Éva: Gondolatok térképe
-  Christian Grüning: Az eredményes tanulás titka

 

Kerekes Bernadett

Forrás: MEgazin II. évf. 1. szám, 2014. február

Kapcsolódó cikkek