Miskolci Egyetem

ALUMNI

Események

Hírmorzsák

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál - meip.x5.hu

Miskolci Egyetemi Innovációs Portál – meip.x5.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Magánbiztonsági Akadémia

2012. Szeptember 10. Megosztás:

Magánbiztonsági Akadémia
Az előadássorozat célja: szakemberek és laikusok megismertetése a Kamara tevékenységével, feladataival, társadalmi szerepvállalásával és célkitűzéseivel. A szakma prominens képviselői mutatják be a személy és vagyonvédelem egyes szakterületeit, azok szabályozási hátterét, tevékenységi körüket. a négy ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő előadás alkalmanként 45 perces, majd ezt követően a résztvevők feltehetik kérdéseiket, megvitathatják tapasztalataikat.

A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja és

a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete

„Magánbiztonsági Akadémia”

 címmel 2012. szeptember 26-án előadássorozatot indított

 a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr – Főkapitányság Bűnmegelőzési Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya szakmai támogatásával.

 

Az előadássorozat Galamb Péter úr, a kamara megyei szervezetének Oktatási, Képzési és Minősítési Bizottság Elnökének tájékoztatójával vette kezdetét, amely a magánbiztonsági ágazat kialakulásáról, fejlődéséről, a jogi szabályozásokról, a tevékenységi területekről, kamarai feladatokról, oktatási képzési formákról, kapcsolódási lehetőségekről szólt.

Az említett témakörök keretében a hallgatóság a következőkről kapott tájékoztatást.

 

„A rendszerváltozást követően a tulajdon viszonyok alapvetően megváltoztak: a vagyontárgyak döntő többségben magántulajdonba kerültek, így az új tulajdonosoknak kellett gondoskodni azok védelméről, a korábbi állami védelemtől eltérően.

Ennek köszönhetően a piaci viszonyokhoz igazodva fokozatosan jöttek létre a vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások. Indokolttá vált a vállalkozás keretében végzett vagyonvédelmi tevékenységnek a megfelelő jogi szabályozása.

 

Az első jogszabály, Kormányrendelet formájában 1995-ben látott napvilágot, mint átmeneti rendelkezés a végleges törvényi szabályozásig. / Nagyjából öt évig nem volt ennek a területnek konkrét jogi szabályozása. / 1998-ban alkotta meg az Országgyűlés a vállalkozás keretében végzett személy és vagyonvédelmi tevékenységről szóló törvényt.

Ebben rendelkezett az említetteken kívül a vagyonvédelmi szakmai kamarák létrehozásáról és azok működéséről is.

Lényeges eleme volt a jogszabálynak az un. profil tisztaság, vagyis a személy és vagyonvédelmen kívül, csupán néhány kapcsolódó tevékenység volt folytatható (pl. tűzvédelem, munkavédelem, karbantartás, takarítás).

A másik fontos rendelkezés volt a kötelező szakmai kamarai tagság, a vagyonőrök és a vagyonvédelmi vállalkozások részére.

2005-ben a változó körülmények és piaci igényeknek megfelelően új törvény került megalkotásra, ami jelenleg is hatályban van.

Ez a törvény megszüntette a profil tisztaságot, illetőleg 2012-től a kötelező kamarai tagság helyébe az önkéntes tagság lépett.

Amennyiben valaki vagyonvédelmi vállalkozást akar folytatni (akár egyéni, akár társas formában) az csak a rendőrség hatósági engedélyével lehetséges, továbbá a vagyonőri munkához is szükséges a rendőrség által kiadott vagyonőri igazolvány, hiszen ez bizalmi munka is.

Ahhoz, hogy valaki vagyonőr lehessen különböző feltétek szükségesek (legalább 18 éves, büntetlen, EU állampolgár, cselekvőképesség, szakképzettség stb.).

 

A vagyonvédelmi munka szakterületei: objektumvédelem (telephelyek, boltok üzemek plázák stb. védelme), rendezvénybiztosítás, szállítmánykísérés, pénz és értékszállítás, személyvédelem, biztonságtechnika.

 

 

 

A Vagyonvédelmi kamarák országos, budapesti és megyei szervezetek keretén belül működnek különböző szakterületi vezetők és szakbizottságok keretében. Úgy, mint élőerő, magánnyomozó, biztonság technikai, etikai, oktatási szakterületeken. Feladatai között szerepel a szakmai érdekképviselet és érdekérvényesítés, a jogszabályok megalkotásában közreműködés, véleménynyilvánítás, szakképzés, továbbképzés, vizsgáztatásban képviselet, nyilvántartás, adatcsere a kapcsolódó hatóságokkal stb.

 

Szakképzési területek: biztonsági őr / személy és vagyonőr /rendezvénybiztosító, bankőr, pénzszállító, kutyás őr, magánnyomozó, biztonságszervező.”

 

 

Az ingyenes és nyilvános előadássorozat következő időpontjai, témái, előadói:

 

2012. október 3.16 óra: Biztonság, magánbiztonság (élő erős őrzés)
Előadó: Hornyik László, SZVMSZK B.-A.-Z. megyei Szervezete Etikai Bizottságának elnöke

2012. október 24. 16 óra: A magánnyomozás jelentősége, helye, szerepe a civil életben
Előadó: Juhász István, SZVMSZK B.-A.-Z. megyei Szervezetének Magánnyomozói alelnöke

2012. október 31. 16 óra:A biztonságtechnika szerepe, jelentősége a vagyonvédelem, a magánbiztonság területén
Előadó: Iványi Sándor, SZVMSZK B.-A.-Z. megyei Szervezetének Biztonságtechnikai alelnöke

Az előadások helyszíne:
Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központ (B3/B4 épület)

 

 

 

3515 Miskolc - Egyetemváros

Tel/Fax: 46/565-359

E-mail: bunmegelozes@uni-miskolc.hu

http://www.tkk.uni-miskolc.hu/kepzes/2012_maganbiztonsagiakademia.html